Mens jeg leste avsnittet i "Den avbildedes rett" i leksjonen om hensyn, kom jeg til å tenke på en diskusjon vi hadde i vennegjengen for en tid tilbake siden. I disse Facebook-tider publiseres det til stadighet mange bilder her, og antagelig er det fåtallet av de som legger ut bilder som spør personene på bildene om det er greit at disse publiseres. Det var dette som hadde skjedd med en venninne av meg. En bekjent hadde lagt ut det hun synes var et lite flatterende bilde av henne. Dette bildet ble altså tilgjengelig for mange hundre personer uten hennes samtykke. Selv om fotografen i følge Åndsverkloven fra 1961 har lov til å gjengi bildet slik han måtte ønske, må dette likevel sees i sammenheng med rettighetene til den som er avbildet. I Åndsverkloven er det presisert at en slik bruk kan begrenses av personvernshensyn. Begrepet personvern kan defineres som "retten til å ha ditt privatliv i fred" (regjeringen.no). Selvbestemmelse er et sentralt begrep når man går inn på tanken bak personvern (regjeringen.no). Skal man se disse reglene i sammenheng med eksempelet mitt overfor har altså den avbildede rett til å kunne bestemme om et bilde skal kunne publiseres på Internett eller ikke. J
Denne leksjonen synes jeg var veldig nyttig. Som lærer bør vi være med på å hjelpe elevene til å kjenne til reglene og på en god måte vurdere hva som kan publiseres på ulike nettsider. De aller fleste elevene kommer etter hvert til å skaffe seg en Facebook-profil eller tilsvarende de neste årene, og da kommer dette med hensyn garantert til å bli en aktuell problemstilling for dem. Det er viktig at lærere har nok kunnskap til å være gode veiledere for elevene, og hjelpe dem til å bli reflekterende mennesker som vet hva de holder på med når de er på Internett. Dette er en utfordrende oppgave som det må jobbes med både i skolesammenheng, men også hjemme.
__________________________________________________________________________________
Kilder:
Regjeringen: http://www.regjeringen.no/nb/dep/fad/tema/personvern.html?id=1373
Åndsverkloven: http://www.lovdata.no/all/hl-19610512-002.html#map002
Dette var interessant lesning. Gjennom barna mine har jeg sett at det legges ut mange bilder på Facebook, både fra fester og andre aktiviteter som ungdommene er med på. Det legges ut bilder hvor ungdommene som er avbildet, ikke er blitt spurt om samtykke til publisering. Dette kan føles krenkende og lite komfortabelt for flere. Videre kan det gi uante konsekvenser for de ungdommene det gjelder. Det er helt klart en oppgave for både hjemmet og skolen å opplyse og bevisstgjøre elevene på de regler som gjelder i forhold til personvern og opphavsrett. I dette tilfellet er det særlig personvernaspektet som er spesielt framtredende.
SvarSlett