torsdag 24. november 2011

Den avbildedes rett

Mens jeg leste avsnittet i "Den avbildedes rett" i leksjonen om hensyn, kom jeg til å tenke på en diskusjon vi hadde i vennegjengen for en tid tilbake siden. I disse Facebook-tider publiseres det til stadighet mange bilder her, og antagelig er det fåtallet av de som legger ut bilder som spør personene på bildene om det er greit at disse publiseres. Det var dette som hadde skjedd med en venninne av meg. En bekjent hadde lagt ut det hun synes var et lite flatterende bilde av henne. Dette bildet ble altså tilgjengelig for mange hundre personer uten hennes samtykke. Selv om fotografen i følge Åndsverkloven fra 1961 har lov til å gjengi bildet slik han måtte ønske, må dette likevel sees i sammenheng med rettighetene til den som er avbildet. I Åndsverkloven er det presisert at en slik bruk kan begrenses av personvernshensyn. Begrepet personvern kan defineres som "retten til å ha ditt privatliv i fred" (regjeringen.no). Selvbestemmelse er et sentralt begrep når man går inn på tanken bak personvern (regjeringen.no). Skal man se disse reglene i sammenheng med eksempelet mitt overfor har altså den avbildede rett til å kunne bestemme om et bilde skal kunne publiseres på Internett eller ikke. J

Denne leksjonen synes jeg var veldig nyttig. Som lærer bør vi være med på å hjelpe elevene til å kjenne til reglene og på en god måte vurdere hva som kan publiseres på ulike nettsider. De aller fleste elevene kommer etter hvert til å skaffe seg en Facebook-profil eller tilsvarende de neste årene, og da kommer dette med hensyn garantert til å bli en aktuell problemstilling for dem. Det er viktig at lærere har nok kunnskap til å være gode veiledere for elevene, og hjelpe dem til å bli reflekterende mennesker som vet hva de holder på med når de er på  Internett. Dette er en utfordrende oppgave som det må jobbes med både i skolesammenheng, men også hjemme.

__________________________________________________________________________________
Kilder:

Regjeringen: http://www.regjeringen.no/nb/dep/fad/tema/personvern.html?id=1373

Åndsverkloven: http://www.lovdata.no/all/hl-19610512-002.html#map002

mandag 21. november 2011

Gjenvinning av kontroll

Denne type studie er helt nytt for meg, og jeg har nok ikke hatt like god kontroll på alt som skal gjøres i dette studiet nå i høst. Jeg begynner å føle at jeg får en oversikt, og er veldig takknemlig for at vi får lov å publisere innlegg og kommentarer på bloggen fram til 28. november, selv om mange av innleggene og kommentarene burde vært publisert i løpet av hvert delemne. 

Jeg har nå lest litt blogger og en av de bloggene jeg leste var pedershe sin studieblogg. Hun hadde et interessant innlegg om samskriving - og har skrevet en kommentar til dette. Kommentaren min og hennes innlegg kan du lese på: 

søndag 20. november 2011

Bruk av regneark i undervisningen

Jeg er rimelig ny i lærerfaget og jeg skal helt ærlig si at tanken på å bruke regneark i andre fag enn matematikk ikke har slått meg i det hele tatt. Før dette delemnet hadde jeg få kunnskaper om regneark. Det jeg kunne, hadde jeg fra videregående skole. Ettersom jeg arbeidet meg gjennom øvingsoppgavene etter forrige leksjon merket jeg at det var mye som var glemt. Men nå, etter å ha jobbet en del med regneark, ser jeg flere muligheter.

Fagene jeg har dette skoleåret er norsk, matematikk og musikk. Under vil jeg kommentere hvordan regneark kan brukes i disse fagene.

Matematikk:
Her er mulighetene med regneark mange. På 5. trinn har vi akkurat gjort oss ferdige med kapittelet om statistikk. Det ville vært optimalt å bruke regneark i dette kapittelet. Videre kan regneark brukes som utgangspunkt for en prosjektoppgave i matematikk. Bruk av regneark i matematikk er en flott måte å få elevene til å finne andre måter å komme fram til svaret på. Her kreves det at elevene ser sammenhengen mellom flere av svarene og at flere regneoperasjoner kan være nødvendige for å komme fram til riktig svar. Jeg har ikke vært flink til å bruke regneark i matematikkundervisningen, men ser helt klart at dette kan ha stor nytteverdi for elevene. Ikke bare må elevene ofte tenke på en annen måte - mange elever vil dessuten se på dette som en stor motivasjonsfaktor og en kjekkere måte å jobbe med matematikk på. Tror jeg da.

Norsk:
Som sagt hadde jeg ikke tenkt på muligheten til å bruke regneark i norskfaget. Nå i høst har vi på 5. trinn jobbet med å øke leselysten hos elevene og vi har begynt på en bokorm som blir lenger og lenger for hver bok elevene leser. Kanskje kunne vi i denne forbindelse også brukt regneark for å føre en statistikk over antall bøker hver elev leser og hvor mange sider han/hun har lest.

Musikk:
Dette synes jeg er et vanskelig fag å finne ut hvordan regneark kan brukes. Dette har kanskje noe med at dette faget er inndelt i komposisjon, lytte og musisere, og det er generelt lite "jobbing" i dette faget. Men ikke vet jeg. Kanskje det er noen som har gode ideer til hvordan regneark kan brukes i musikk. Jeg tar i mot alle forslag med takk.

søndag 6. november 2011

Å jobbe med lydfiler

Det å jobbe med lydfiler var helt nytt for meg - men dette er noe jeg skal fortsette med. Utrolig spennende og utvilsomt lærerikt for elevene. I begynnelsen var det litt vanskelig å sette seg inn i Audacity, men etter mye eksperimentering ble det lettere og lettere.

Gjennom arbeidet med mappeoppgave 2 håper jeg å få flere ideer til hvordan lydfiler kan brukes klasserommet. Jeg er først og fremst miljøterapeut og har derfor allerede sett flere måter lydfiler sammen med bilde kan brukes i arbeidet med barn hvor det kreves en mer alternativ måte for å oppnå læring. Det kan for eksempel være innlæring av bokstaver hvor man leser inn bokstavlyden og samtidig viser bilde av bokstaven. En kan for eksempel lage en filmpresentasjon i Picasa. For elever uten språk eller med begrenset språk kan en også lage en filmpresentasjon med bilder av de ordene en vil at barnet skal lære, og hvor ordene blir lest inn og vist sammen med det enkelte bildet. Lydfiler sammen med bilder kan også være ideelt i arbeidet med elever som har store hull i begrepsforståelsen. Ideene til denne gruppen elever er mange, men jeg håper som sagt å kunne tenke på flere måter å bruke dette hjelpemiddelet i undervisningen av klasser.