torsdag 29. september 2011

Skolerelaterte nettsteder som en del av undervisningen

Da jeg gikk i grunnskolen, var bruk av datamaskiner på vei inn i skolen. Det var likevel begrenset med nettsteder og programmer til bruk i undervisningen i forhold til det som finnes i dag. Da jeg leste oppgavebeskrivelsen til øvingsoppgave 1 i leksjonen om «Tekst» kjente jeg en liten frustrasjon vokse. «Jeg kjenner jo ikke til slike nettsteder. Hvordan skal jeg da finne fram til slike på nettet når jeg ikke har noen navn å søke på?». Som dere sikkert skjønner er min erfaring med slike nettsteder begrenset.

Jeg ble positivt overrasket over alle resultatene som kom opp da jeg begynte å lete litt på nettet. Jeg fant fram til flere sider som jeg kunne tenke meg å bruke i undervisningen. Særlig utmerket matematikk.org og lokus123.no seg. Jeg var også inne på en av de sidene som ble omtalt i leksjonen – Gråheia mysteriet, en skjelettfortelling laget av elever på Eberg skole i Trondheim. Jeg tror nok at slike nettsteder kan være gode å bruke i skolen. Bruk av datamaskiner og Internet kan være en fin måte å variere undervisningen på. Variert undervisning er, slik jeg ser det, viktig for at elevene skal få et godt læringsutbytte. Å få jobbe med oppgaver på datamaskiner kan være et godt avbrekk fra blyant og papir. Jeg har mange ganger sett at elevene liker når vi tar i bruk andre redskaper enn vanlig tavleundervisning. Mange av de elevene som ofte er umotiverte og sitter bak i et hjørne og holder på med andre ting, ser plutselig opp fra pulten og deltar aktivt i undervisningen. På den andre siden kan det gjerne være andre elever som faller litt fra. Slik vil det alltid være, og det er derfor viktig å variere undervisningen.

Ved å bruke nettsteder i undervisningen, vil elevene få brukt det de kan på andre måter enn de ville gjort ellers. Noen av de nettstedene jeg fant brukte i tillegg til tekst lyd og bilde som kilder til informasjon. Av erfaring vet jeg at enkelte elever lærer best gjennom det visuelle, mens andre responderer bedre gjennom det auditive. Nettstedene kan brukes som repetisjon av allerede gjennomgått stoff, men enkelte nettsteder kan også brukes til å gjennomgå nytt stoff også. For mange elever tror jeg dessuten at det vil være motiverende å få bruke data innimellom, og jeg tror at mange elever vil oppleve mange av nettstedene som finnes der ute som kjekke og inspirerende.

torsdag 22. september 2011

Misbruk av skolensdatautstyr - dataansvarliges ansvar?

Som fersk dataansvarlig på den skolen jeg jobber, ønsket jeg å skrive et innlegg om dette. Jeg vil henvise til utdraget fra forumtråden på s. 6 i leksjonen "Digital plattform". Her skriver en elev at dataansvarlig burde ha kunnskap nok til å sette opp et AD og på denne måten rettighetsstyre elev-gruppen. Det kommer fram av innlegget, slik jeg tolker det, at det er dataansvarliges ansvar til å unngå misbruk av skolens datamaskiner.

Jeg kan være enig i at det i skolen i dag oppstår en del uheldige situasjoner hvor elever misbruker skolens datautstyr. Alvorlighetsgraden på dette varierer, og det er heldigvis de færreste som misbruker datautstyret på en måte som oppfattes som grov. Jeg synes det er viktig å presisere at de aller fleste elevene følger de reglene som er satt på den enkelte skole. Likevel er det viktig at man er oppmerksom på at det kan oppstå misbruk. Det er derfor viktig at den som tillater bruk av datautstyr i skoletiden følger med på hva elevene gjør på datamaskinene, og at det er klare regler for hva som er tillatt og ikke tillatt når man brukers skolens datautstyr. Det må også være tydelig definert hva som skjer ved brudd på disse reglene. Jeg skjønner at det på skoler hvor alle elevene har sin egen PC er vanskelig å følge med på hva alle elevene driver på med på datamaskinene. På disse skolene bør det nok iverksettes andre tiltak enn på skoler hvor det er en mer kontrollert bruk av PC.

Det viktigste skolen kan gjøre er, etter min mening, å bruke tid på å lære elevene hvordan man bruker datamaskiner på en fornuftig måte. Dette bør være et felles ansvar for alle de voksne som lar elevene bruke datamaskiner. Å gjøre elev-gruppen rettighetsstyrt, slik som eleven i forumtråden foreslår, vil nok redusere misbruket i skolen. Men hjelper dette elevene på sikt? Hvordan skal elevene da lære hva som er fornuftig bruk av PC?

Med bakgrunn i disse argumentene vil jeg si at å unngå datamisbruk på skolen ikke er dataansvarliges ansvar, men de voksne som tillater bruk av datamaskiner i sine timer.

onsdag 21. september 2011

Test

Jeg har aldri drevet på med blogg før, så dette er veldig nytt for meg. Dette er bare en test for å bli litt kjent med bloggen.